Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Βίκυ Λέανδρος


Για λόγους που δεν είναι του παρόντος, την τελευταία εβδομάδα ασχολούμαι, σχεδόν, αποκλειστικά με τη διεθνώς διάσημη και αγαπητή ερμηνεύτρια που όλοι γνωρίζουμε ως Βίκυ Λέανδρος. Ψάχνοντας, έπεσα πάνω στο ντεμπούτο της άλμπουμ που τιτλοφορείται "Songs Und Folklore", αποτέλεσε γερμανική κυκλοφορία και βγήκε στην αγορά το 1966, ακριβώς πριν από 50 ολόκληρα χρόνια, σηματοδοτώντας μια ολόλαμπρη διεθνή καριέρα!

Γεννήθηκε το 1949 στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας και το πραγματικό της όνομα είναι Βασιλική Παπαθανασίου. Μάλιστα πριν από πέντε ημέρες είχε τα γενέθλιά της και προσωπικά της εύχομαι να τα χιλιάσει!!!

Είναι κόρη του μουσικού, συνθέτη και ερμηνευτή Λέανδρου Παπαθανασίου, ο οποίος σημείωσε αξιόλογη ευρωπαϊκή καλλιτεχνική σταδιοδρομία, την οποία ωστόσο τερμάτισε σύντομα αυτοβούλως προκειμένου να στηρίξει την καλλιτεχνική πορεία της Βίκυς! Την τελευταία πληροφορία την οφείλω στην καθηγήτριά μου Οικιακής Οικονομίας κ. Λαμπρινή Σμπόνια, την οποία θέλω να ευχαριστήσω, καθώς της οφείλω πάρα πολλά,σχετικά με την διαμόρφωση του όποιου αισθητικού κριτηρίου μου!

Όσον αφορά στη Βίκυ Λέανδρος, θα μπορούσα να αναλωθώ σε μια μακροσκελή παράθεση βιογραφικών στοιχείων. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν μάταιο, μιας και στη wikipedia υπάρχει πλήθος τέτοιων πληροφοριών...



"Τι είναι αυτό, που την έκανε να ξεχωρίσει" θα ρωτήσεις εύλογα. Πρώτα απ΄ όλα μεγάλωσε στο εξωτερικό, κάτι που έχει τη σημασία του, ιδιαίτερα εκείνα τα χρόνια που, ούτε λίγο, ούτε πολύ χώριζε άβυσσος την ταλαιπωρημένη από Κατοχή κι Εμφύλιο Ελλάδα και την πιο εξελιγμένη Ευρώπη. Ύστερα, είναι η φροντίδα του πατέρα της, που με το ψευδώνυμο Mario Panas υπέγραψε πολλά από τα πιο όμορφα τραγούδια της φίλης μας και βέβαια ως Κερκυραίος είχε βαθιά αίσθηση της κλασικότροπης μελωδίας.

Επιπλέον, τουλάχιστον, στα Γερμανικά και Γαλλικά, είχε τόσο γυμναστεί στη σωστή εκφορά των γλωσσών (δηλαδή είχε και έχει σωστή προφορά) με αποτέλεσμα να ακούγετε το αποτέλεσμα οικείο στο διεθνές κοινό. Κάτι αντίστοιχο έχει πετύχει, απ' όσο γνωρίζω, μονάχα η Νανά Μούσχουρη.



Πάνω απ΄ όλα, όμως, είναι η ολότελα μοναδική της ερμηνεία! Από τη μια έχουμε αυστηρά πειθαρχημένη απόδοση της εκάστοτε μελωδίας, οσοδήποτε απαιτητική και αν είναι-αποτέλεσμα της άψογης τεχνικής κατάρτισης με την οποία έχει εκπαιδευθεί η Βίκυ. Από την άλλη έχουμε μια ερμηνεία με απύθμενο συναισθηματικό βάθος, που σε πείθει κάθε φορά, ότι τα αυτιά σου ακούν μια ηρωίδα του λυρικού θεάτρου, έτοιμη να καταρρεύσει υπό το βάρος του πεπρωμένου της...

Αρκετά, όμως, σε κούρασα. Πιστεύω πως η Βίκυ Λέανδρος η οποία έχει προ πολλού κερδίσει, επάξια, τη θέση της στο διεθνές καλλιτεχνικό Πάνθεον, πρέπει να αποτελεί, για κάθε γνήσιο μουσικόφιλο, που σέβεται τον εαυτό του, αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης.

Εμείς, ή,τουλάχιστον, εγώ προσωπικά ελπίζω να βρεθεί άλλη/άλλος τέτοιου βεληνεκούς ερμηνευτής/ερμηνεύτρια όσο καιρό υπάρχω!!!


" Το Μυστικό Σου" Ελληνική απόδοση του "Something Gotten Hold Of My Heart" σε πρώτη απόδοση από Gene Pitney. Έχει διασκευαστεί ακόμα από τους Nick Cave and The Bad Seeds και το Marc Almond παρέα με το G. Pitney.

2 σχόλια: