Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Tango With Lions

Τους Tango With Lions τους μάθαμε πριν από κάποια-όχι πολλά-χρόνια, με το περίφημο "In a bar" ένα τραγούδι που κατάφερε ένα δυνατό "breakthrough" στο εξωτερικό, κάτι για το οποίο, προσωπικά, ευγνωμονώ το Διαδίκτυο και τις ευκολίες που παρέχει σε περιφερειακά της ποπ κουλτούρας σχήματα. Ο γράφων υπήρξε μάρτυρας ακροάσεων του άσματος σε πιο "ψαγμένα" στέκια της ιδιαίτερης πατρίδας του (Πρέβεζα). 

Έκτοτε κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι, κατά το κλισέ! Μόλις πρόσφατα η Κατερίνα Παπαχρήστου και οι συνεργάτες τις, επέστρεψαν, μέσω της υπερδραστήριας δισκογραφικής Inner Ear με το άλμπουμ "The Light". Θα καταφύγω σε ένα άλλο κλισέ δηλώνοντας πως ...κυριολεκτικά δεν έχω λόγια να περιγράψω την ομορφιά του. Μόνο να αναλωθώ σε τετριμμένες εκφράσεις μπορώ και δεν ταιριάζει!!

Προτού παρουσιάσω τις απαντήσεις της Κατερίνας στις, ελαφρώς, μέτριες, τώρα που τις ξαναβλέπω, ερωτήσεις μου, οφείλω ένα τεράστιο "Συγγνώμη" στο συγκρότημα για την καθυστερημένη ανάρτηση. Παιδιά, σαφώς και είναι ολοδικιά μου η ευθύνη. Προσωπικοί λόγοι με εμπόδισαν να δημοσιεύσω τη συνέντευξη παρά μόνο σήμερα ξημερώματα Σαββάτου. Δεν υπήρχε καμία δόλια πρόθεση!!

Ο λόγος στην Κατερίνα!

1)    Η προετοιμασία του δίσκου διήρκεσε δύο χρόνια, διάστημα μεγάλο για την εποχή της ταχείας διοχέτευσης και ανακύκλωσης πληροφοριών. Ακόμα μεγαλύτερο το διάστημα των πέντε ετών από το προηγούμενο άλμπουμ. Πόσο εύκολο ή/και αναγκαίο είναι να «παίρνουμε το χρόνο μας»;

Ο χρόνος είναι κάτι πολύ προσωπικό. Σίγουρα υπάρχουν αντικειμενικοί χρόνοι που “τρέχουν” και ορίζουν την παρουσία  ή την απουσία μας, όμως ο καθένας μας χρειάζεται να αναπτύσσει και να υπηρετεί τους προσωπικούς του χρόνους που δίνουν τον απαραίτητο χώρο σε σκέψεις, αποφάσεις, απορρόφηση εμπειριών ή ριζικές αλλαγές. Στη δημιουργία (για μένα προσωπικά στη μουσική) όλες οι εμπειρίες και οι ανησυχίες μετουσιώνονται σε  τραγούδι και κάθε τραγούδι έχει τελικά την δική του ιδιοσυγκρασία -ως προέκταση του δημιουργού. Αυτό με τη σειρά του χτίζει έναν άχρονο χώρο που χρειάζεται συγκέντρωση και αποχή από διασπαστικά άγχη.

2) «Im never saying this is harmless again». Η συνειδητοποίηση ότι κάποια πράγματα πονάνε, συνδέεται και με την ενηλικίωση. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο από μόνο του και είναι ανάγκη να βρεθούν τρόποι ανακούφισης. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τρόποι;

Καθώς μεγαλώνω, και με λίγη αυτοπαρατήρηση, συνειδητοποιώ ότι όλοι μας τριγυρνάμε γύρω από τα μοτίβα που έχουν καθορίσει την ύπαρξή μας και τα αναπαράγουμε ασυνείδητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Μάλλον απλά κάποια στιγμή μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις επιλογές μας, και αυτό είναι μια ανακούφιση από μόνο του.3) Ακούγοντας το «The Light» αδυνατώ να αντιληφθώ ξεκάθαρες, μουσικές αναφορές. Αφού δεχτείς, μαζί με τους συνεργάτες σου, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας τους μουσικούς που πιστεύεις, ότι έχουν διαμορφώσει το καλλιτεχνικό σου προφίλ.

Καταρχάς, ευχαριστούμε πολύ! Με έχουν επηρεάσει πολλά είδη μουσικής, από post punk, darkwave, indie, ηλεκτρονική μουσική, συμφωνικά έργα. Περισσότερο με διαμορφώνουν οι συγκυρίες κατά τις οποίες δένομαι με κάποιο τραγούδι ή με κάποιο έργο, καθώς ντύνουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που θα γινουν αργότερα κάποιο δικό μου τραγούδι!4) Αν θες, πρότεινέ μας κάποια έργα που ξεχώρισες το 2017 σε μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφο κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ συχνά ξαναβλέπω ταινίες που με συγκινούν, ή επιστρέφω προς τα πίσω στη μουσική αντί να ακούω τις νέες κυκλοφορίες. Μια ταινία που με επηρέασε πολύ ήταν το Poesía sin fin του Alejandro Jodorowsky και ξαναείδα το Koyaanisqatsi του Godfrey Reggio. Και διάβασα (επιτέλους) τη Λολίτα του Nabokov. Από μουσική, άκουσα ξανά πολύ Velvet Underground.

5) Αφού σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου, ο τελευταίος λόγος δικός σου.

Ευχαριστώ για την συνέντευξη! Θα μας βρείτε την Πέμπτη 26/04, στο Θέατρο Χυτήριο όπου θα παρουσιάσουμε τον νέο δίσκο μας The Light που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο από την Inner Ear Records. Τη συναυλία ανοίγει ο Shipwreck.Μπορείτε να ακούσετε και να προμηθευτείτε το νέο άλμπουμ των Tango With Lions ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου